– capture your life

Med kameran som vapen

Update: Nu mera fotograferar jag gatufoto mest med min Ricoh GRD4, iPhone 4 eller iPad 3.

Familjen

Här nedan tänkte jag presentera min utrustning för den nyfikne. Bilderna är tagna med en Canon PowerShot G11.

Sigma 70-200/2.8 Macro HSM II – telezoom och min enda pirat glugg som jag använder vid porträtt, sport, fågel fotofrafering. Jag fick precis igen den från Tura efter att den vart inne på service och justerat skärpan. Jag var dum och öppnade frontlinsen när jag fått in katthår i den förra sommaren. Men nu sitter skärpan rätt. Den är tung och skrymmande men levererar bra bilder och jag skulle aldrig byta bort den.
Canon 28/1.8 USM se under 1.8:orna
Canon 50/1.8 II
se under 1.8:orna
Canon 85/1.8 USM
se under 1.8:orna
Canon 18-135/3.5-5.6 kitoptik som jag faktiskt införskaffat på senare tid efter kamerahuset. Den är billig och lätt, förvånadsvärt skarp med tanke på zoomomfånget. Bra som enda resesällskap om man inte vill släpa med sig så mycket i väskan.
Canon EOS 7d kamerahus med batterigrepp. Behöver väl ingen närmare presentation. En grym kamera med enormt mycket inställningar och snabbknappar man kan anpassa själv. Snabbt åtkomligt och användarvänligt.

1.8:ornaJag sålde ju som sagt min normalzoom och enda L glugg, Canon 17-35/2.8L till Niklas, dels för att jag tyckter att en L glugg tar mycket uppmärksamhet och så tyckte jag inte den levererade tillräckligt bra kvalite till min 7d. Jag har i stället valt att övergå till fast brännvidd med stor bländare för att de är betydligt skarpare än en zoom och dels för att kunna fotografera utan blixt i svagt ljus. Så får man ju mera motion också.

Dessa införskaffades på Rajala sist jag var i Stockholm. (28:an köpt begagnad på Tradera)Canon 50/1.8 II – Blir kort tele, 80mm på min 7d .
En prisvärd glugg som borde finnas i varje kameraväska. Väldigt plastig, men den är otroligt skarp och lätt. Den saknar USM vilket gör att den låter högt. Jag ägde innan storebror Canon 50/1,4 med USM som jag sålde när autofoks slutade fungera på den.


Canon 28/1.8 USM – Blir normalbrännvid 45mm på min 7d.
Denna använder jag inomhus när jag vill fotografera utanblixt. Jag har tänkt att testa använda den vid konsertfoto när jag får möjlighet. Den här gluggen är även utmärkt att använda vid filmning med min 7d.


Canon 85/1.8 USM – Blir 135mm på min 7d
Denna har redan blivit till min favoritglugg som alltid följer med och suttit på för jämnan den sista tiden. Den är kompakt ser bra ut på kameran med den stora frontlinsen. Bra att komma nära vid gatufotografering och bra att lyfta fram motivet vid porträttfotografering. Den ger en väldigt snygg bokeh.

Sedan har jag även en Canon Speedlite 430EX II blixt som är rolig att leka med trådlöst, använder den på kameran som autofokushjälp i dåligt ljus.
Har även en Canon RC-1 fjärrutlösare via IR. Den fungerar tyvärr bara rakt framifrån kameran och 5 meter ifrån. Men en rolig leksak.
Stativ använder jag sällan men jag har ett Velbon SHERPA 600R och ett monopod  Manfrotto 776YB.

Sedan ägnar jag mig ytterst lite åt redigering. Jag använder Lightroom 3 på min MacBook för att ändra nivåer och skärpa och nu på senare tid har jag börjat fotografera i RAW istället för jpeg.
Jag skulle nog vilja lära mig retuchera i Photoshop, men jag är helt enkelt för lat.

Jag skulle nog egentligen vilja ha en L-glugg igen också, jag har funderat mycket över en Canon 24-105/4L nu när jag tänker efter. Istället för kitoptiken, fast då förlorar jag vidvinkel. Då skulle man kunna vara ute och fotografera i alla väder. Människor i regn är kul. Men det jag har nu är mer än tillräckligt i den lilla omfattning jag fotograferar. Men bara för att man är lite prylnörd. Det visar sig. Det finns annat att lägga pengar på.

2 svar

 1. fernando

  fin blogg du har, Marcela tyckte om hjärtat.
  hälsningar
  Fenando

  maj 31, 2011 kl. 21:24

  • klarapixel

   Åh tack!
   Hoppas du kommer få det bra på nya jobbet! Vi alla kommer sakna dig!
   Du får berätta sen.

   juni 1, 2011 kl. 13:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s